Tirza Leenman


De solist van ons aanstaande concert is Tirza Leenman. Op haar achtste begon zij dwarsfluit te leren spelen bij Karin de Jong te Zoetermeer. Op dit moment studeert Tirza voor haar master bij Jeroen Bron aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens haar masterstudies maakt ze deel uit van de Orchestra Master (met het Residentie Orkest) en de Ensemble Academy (zie voor meer informatie hun website). Ze heeft masterclasses gevolgd bij vele fluitisten, onder wie Emily Beynon, Peter-Lukas Graf en William Bennett.

Ze kreeg de kans om als soliste op te treden met zowel het Rijnlands Symfonie Orkest als het LSKO “Collegium Musicum”. Met Collegium Musicum speelde ze de wereldpremière van de “Romance voor fluit en strijkorkest” van de Kroatische componist Anamarija Skara.

Tirza is ook een enthousiaste kamermuziekspeelster. Ze maakt tegenwoordig deel uit van het ensemble Ongestreken, dat met een onconventionele groep instrumenten (fluit, klarinet, fagot, trombone, harp) een breed scala aan zelf gearrangeerde muziek uitvoert. Ze is ook lid van “Orkest Morgenstond” uit Den Haag, een ensemble dat muziek brengt op diverse bijzondere locaties in de wijk Morgenstond.

Tirza speelde zowel als solist als als tweede / piccolo-speler in verschillende orkesten, zoals het Ricciotti-ensemble (met Leonard Evers), het Koninklijk Conservatoriumorkest (met Jac van Steen) en het New Mannheim Choir & Orchestra (met Quentin Clare).

Als solo-artiest, kamermusicus en orkestspeler was Tirza te horen op veel verschillende plaatsen en locaties. Ze heeft kunsttentoonstellingen geopend, gespeeld op festivals, opgetreden in o.a. het Concertgebouw, de Doelen en Tivoli Vredenburg, maar ook in gevangenissen, scholen, ziekenhuizen etc.